Friday, October 10, 2008

Kuidas kaalujälgijad söövad

Kuna olen juba paar kuud kirjutanud üles kõik sissemahutatavad kalorid oma toidust, tuli mõte jagada seda rasket tööd ja vaeva ka teistega. Olen nimelt lisaks pakenditel leiduvale infole üles kribanud ka iseenda poolt kodus valmistatud toitude kalorsuse ning see võiks olla päris huvitav info inimestele, kellel kaaluga mingisugune isiklikum suhe. Saab kasvõi ligilähedaseltki hinnata näiteks väljas söödava prae kaloraaži. Või vähemalt on lihtsalt huvitav vaadata, mis tegelikult meie söögi hinnaks on. :) Näiteks hommikune neljaviljahelbepuder annab umbes 100 kcal 100 grammi kohta; ühepajatoit 50.

Panen siia esimesse postitusse köögitoimkonna teemal kohe suure portsu varasemaid saavutusi üles; järgmisi lisan jooksvalt uute postitustena.

Kogused on piinlikult täpsed seetõttu, et süüa teen ma vaba käelennuga ja selle käelennu kaalun kohe ära. Normaalsed inimesed võivad need eriti täpsed grammide arvud kuhugipoole ümardada. :)

Sulgudes koostisaine taga on kirjas tema toiteväärtus kcal 100 grammi kohta. Lihtsalt silmaringi avardamise mõttes.

Valelasanje tuunikalaga (jaajaa, Sunrise inspireeris :p)
15 gr õli (900)
100 gr sibulat (31)
61 gr jahu (345)
646 gr piima (53)
140 gr tuunikala vees (134)
253 gr keetmata makarone (353)
90 gr musti konserveeritud oliive (122)
200 gr fetajuustu (215)
soola võib panna, aga kui väike laps majas, siis tegelikult pole vaja - feta ja oliivid annavad piisavalt

Prae hakitud sibul õlis. Lisa jahu ja kuumuta veidi läbi. Kalla peale piim ning sega paksenemiseni. Sega kastme sisse tuunikala. Pane veidike kastet ahjuvormi põhja ja aja laiali. Raputa ühtlaselt peale pooled makaronid. Nende peale pool allesjäänud kastmest ja seejärel viilutatud oliivid. Jaota taas ühtlaselt peale makaronid. Kalla peale ülejäänud kaste. Kõige peale pane fetajuustu väikesed tükid. Küpseta ahjus 200 kraadi juures umbes 50 minutit.

Valmis roa 100 grammi eest antakse 178 kcal.

Õunakook
175 gr margariini (530)
228 gr suhkrut (398)
186 gr = 2 suurt XL muna (135)
311 gr jahu (345)
400 gr õuna (45)
kaneeli

Vahusta margariin 175 gr suhkruga. Lisa ükshaaval munad ja vahusta. Lisa jahu ja sega ühtlaseks massiks. Kalla tainas vooderdatud vormi ja silu pind tasaseks. Kalla peale tükeldatud õunad, raputa kaneeli ja ülejäänud suhkur. Küpseta 200 kraadi juures ca 45 minutit.

100-grammine koogitükk annab 279 kcal.

Järgmine kord ma paneks oluliselt rohkem õuna, isegi kuni kahekordse koguse. Praegu kadusid õunatükid taigna sisse nii ära, et väheke kuivavõitu oli. Lisaks saaks õunakoguse suurendamise abil vähendada kalorite hulka 100 gr kohta (nt kui panna 800 gr õuna, oleks see 220). Kah võit. :)

Pilaff
15 gr õli (900)
270 gr loomaliha (185)
192 gr sibulat (31)
388 gr porgandit (35)
375 gr keetmata pruuni riisi (337)
400 gr tomatipastat (23)
soola, pipart
vett

Pruunista loomaliha pannil. Kalla ahjupotti. Pruunista hakitud sibul ja prae tükeldatud porgand kergelt läbi. Kalla need ka ahjupotti. Lisa potti riis, tomatipasta, sool-pipar ja vett nii palju, et paari-kolme sõrme jagu üle segu ulatuks. Vett saad alati vahepeal juurde lisada, kui vaja tundub olevat. Potile kaas peale ja ahju 180 kraadi juurde mõnulema. Tund kuni poolteist võib kuluda - kontrolli vahepeal lisavee vajadust.

100 gr annab ainult 70 kcal (!!). Ma ausõna kontrollisin arvutused viis korda üle.

Kanasupp
800 gr kanaliha (umbes ühest broilerist saadav hulk) (191)
563 gr kartulit (78)
95 gr sibulat (31)
151 gr porgandit (35)
420 gr suvikõrvitsat (15)
131 gr konservmaisi (115)
140 gr tomatipastat (23)
400 gr purustatud tomatit (23)
soola, basiilikut

Keeda kana pikalt-pikalt ehk puljongiks. Tõsta kana välja ja puhasta liha eraldi. Puljongi sisse pane keema tükeldatud kartul, sibul, porgand, suvikõrvits, maitseained. Kui kartul peaaegu pehme, lisa ka konservmais, tomatipasta ja purustatud tomatid. Kõige viimasena lisa kanaliha. Mina tegin seda sööki oma superpotis ehk siis kõik kokku umbes 5 liitrit (vett ca 2,5 liitrit)

100 gr annab 48 kcal.

Hakklihapallid
542 gr seahakkliha (289)
102 gr sibulat (31)
40 gr saia (250)
70 gr leiba (208)
soola, pipart

Leota saia-leiba vees pehmemaks. Haki sibul peenikeseks. Sega hakkliha sibula ja kuivemaks vajutatud saia-leivapudiga, lisa sool ja pipar ning sega hoole ja armastusega tükk aega. Vormi pallikesed ning pista 200 kraadi juurde ahju küpsema kuni pruunid on. Parem on need panna küpsetuspaberi peale; fooliumi külge võivad liiga kinni jääda. Valmidusastet testi, see oleneb pallikese suurusest.

100 gr annab 313 kcal. Numbrit saab vähendada valides veisehakkliha ning saia asemel leiba panna (mul pooleks, sest retseptis tegelikult sai, aga see oli kodus otsas).

Retsepti originaal pärineb Sille toidublogist.

Tuunikalavorm
552 gr suvikõrvitsat (15)
348 gr keedetud pruuni riisi (135)
121 gr fetajuustu (215)
152 gr tuunikala õlis (257)
129 gr = 2 keskmist M muna (135)
224 gr piima (53)
soola, pipart

Lõika suvikõrvits vormile kõige sobivamat pidi cm paksusteks viiludeks. Pane põhja üks kiht suvikõrvitsat. Selle peale pool riisi, tuunikala, fetajuustu tükid ja teine pool riisi. Suvikõrvitsast lao peale kattekiht. Klopi muna lahti, sega piimaga, lisa soola-pipart ja kalla vormi. Küpseta 180 kraadi juures 50 minutit.

100 gr annab 111 kcal, tuunikala vees aitaks vähendada 100st allapoole.

Kartulivorm
484 gr kartulit (78)
143 gr hakkliha (269)
7 gr õli (900)
93 gr sibulat (31)
136 gr porgandit (35)
189 gr = 3 keskmist M muna (135)
193 gr piima (53)
soola, pipart

Prae hakkliha. Tükelda kartul, sibul, porgand. Laota kihiti vormi, hakkliha keskele. Klopi munad lahti, sega piima, soola ja pipraga ning kalla vormi. Küpseta 180 kraadi juures umbes tund.

100 gr annab 105 kcal.

1 comment:

Sanrais said...

Ahh, vastik :))) Sa oled köögis kadedust-tekitavalt leidlik, ma selle tuunikala-lasanje peale siis nüüd jälle vesistan siin..fetajuust ja... ohh :))