Saturday, October 04, 2008

Tsikkide värk

Siinkohal õpetus kleidikese tegemiseks, mille põmpsik oma fotoseerias maailmakuulsaks kandis. :p

Originaalidee pärineb picasa albumist ja näeb välja selline:Tegelikult oli isegi õpetusega leht seal juures, aga nagu neile picasa albumitele omane, on osad pildifailid nii imetillukesed, et sealt pole lihtsalt võimalik midagi selget välja lugeda. No midagi ikkagi lugesin :) ja kombineerisin teiste allikatega visuaali järgi.

Lillekesed: 5 kettsilmust, ühenda ringiks. Üks kettsilmus kõrguseks, kinnissilmus, kolm kettsilmust kõrguseks, ühekordne sammas, kolm kettsilmust, kinnissilmusega ringi sisse kinni. Niimoodi teha kuus kroonlehte; viimased kolm kettsilmust aassilmusega esimese kinnissilmuse külge kinni.

Ja vot nüüd tuleb neid lillekesi uhada. Piiiikalt ja palju. Konkreetsemalt: vaja läheb 2x7 tumedat, 2x3 põhivärvi ja 2x20 valget lillekest.

Ühendasin lilled töö käigus kohe omavahel, aga seda võib ka hiljem eraldi teha. Mina tegin nii, et kroonlehe kolm kettsilmus kõrguseks, ühekordne sammas, siis teise ühendatava lille kroonlehe keskmisest sambast vasakult poolt silmusest läbi (ehk siis üks lisasilmus nõela peal) ja kolm kettsilmust alla; esimese tõmbab siis ühtlasi lisasilmusest ka kohe läbi. Kinnissilmusega ringi sisse kinni, kaks kettsilmust kõrguseks, ühendatava lille järgmise kroonlehe sambast paremalt poolt silmusest läbi (lisasilmus nõela peal) ja viimane kettsilmus kõrguseks läbi lisasilmuse. Siis ühekordne sammas ja edasi nagu ikka.

Lillede ühendamise muster selline (V=valge, T=tume, P=põhivärv):

TVVT

VVTVV

VPVVTV

TVVPVVT

VVTVVPVV

Ära lase ennast heidutada sellest, et ühendamisel käiseosa kuidagi kipakas tundub. No vähemalt mulle tundus, aga sai kleidi külge viisakalt küll. :)

Kehaosa: ühe poole jaoks heegelda 103 kettsilmust. Kleidi kõrgus: 33 motiivi (66 rida).

Kleidi põhiosa muster:Lahtikirjutatuna: heegelda kett, mille silmuste arv jaguneb 6ga ja lisa veel üks kettsilmus.

Esimene rida: üks kettsilmus kõrguseks, kinnissilmus viimasesse keti silmusesse. *Kaks ühekordset sammast, kinnita 3ndasse silmusesse. Kaks kettsilmust. Kaks ühekordset sammast kinnitatuna samasse kohta, kus eelmised olid. Kinnissilmus 3ndasse vabasse silma.* Korda tärnidevahelist.

Teine rida: 3 kettsilmust (=ühekordne sammas)+ 1 kettsilmus. *Ühekordne sammas, mis kinnitub eelmise rea kinnissilmusesse. Üks kettsilmus, kinnissilmus eelmise rea sammaste vahele. Üks kettsilmus, ühekordne sammas, mis kinnitub eelmise rea kinnissilmusesse, üks kettsilmus.* Korda tärnidevahelist.

Lihtsam on joonise järgi heegeldada. :)

Kahandamist enam peast ei mäleta, aga vaatan siin kleiti ja mustrit ning pakun, et üle rea üks silmus kummaltki poolt. Või siis kolm motiivi (6 rida) ja neljanda alguses pool motiivi ehk 3 silmust korraga. Tõenäoliselt see viimane variant ikkagi. Kokkuvõtmist alustasin 5ndast motiivist alates (no tegelikult alustasin kolmandast, aga kuna kleit lõppkokkuvõttes veidi lühike sai, siis heegeldasin allaäärde kahe jagu pikkust juurde).

Kaelus: esitükil algab peale 29ndat motiivi, tagumisel peale 31st. Seljal: keskelt 3 motiivi jagu silmuseid (18 silmust) maha. Rida tagasi vastavalt mustrile. Järgmisel real kahandada veel ühe motiivi jagu kummaltki poolt (kokku 12 silmust - 6 ja 6). Esitükil: 1 motiivi jagu (6 silmust). Rida tagasi. Järgmisel real kummaltki poolt 1 motiiv (6 ja 6). Rida tagasi. Siis taas 1 motiiv (6 ja 6) kummaltki poolt ning rida tagasi.

Käise auk: peale 23ndat motiivi ühe motiivi jagu silmuseid (6 silmust) kahandada. 4 motiivi jagu ridasid (8 rida) heegeldada; 5nda alguses pool motiivi kahandada. 3 motiivi jagu ridasid heegeldada; 4nda alguses pool motiivi kahandada. 3 motiivi jagu ridasid veel heegeldada.

Esialgu õmblesin mõlemalt poolt õlad kokku, aga selgus, et mõistlikum on ühe õla pealt lahti jätta ja hoopis nööp vmt asi kinnitada.

Kaelaaugu ja alumise ääre heegeldasin üle kaarekestega 5 ühekordset sammast ühte silmusesse kinnitatuna, kinnissilmus vahele. Käised sättisin tunde järgi nii, et ilus saaks ja õmblesin peidetud pistetega kleidi külge. Nende sättimine oli suhteliselt keeruline ja said üsna pikalt kleidiosale peale paigutatud. Ilmselt oleks võinud käiseaugud teha päris raglaani lõikega. Ehk siis kui keegi tahab testida, siis kleidi pealt silmaga hinnates võiks üle rea pool motiivi kokku võtta (st 3 silmust).

Ette kaunistuseks heegelda veel kaks lillekest, mille kinnitad heegelketi otsa. Keti keskpaik on kinnitatud ühe motiivi võrra allapoole ülemisest äärest.

Materjaliks selline heegelniit nagu Sissy5 (50g=~200m, 100% puuvill). Tumepunane on teist tõugu - Eldorado, see kõige tavalisem suures rullis heegelniit, mida Konsumiteski müüakse (50g=~265m, 100% mersereeritud puuvilla). Peenem küll, jah, aga õnneks ei jäänud häirima. Heegelnõel nr 1,5.

Kleidi mõõdud ka. Ümbermõõdud: alumine äär 67 cm, kaenla alt ehk rinnaümbermõõt 48 cm; õlast alumise ääreni 47 cm. Peaks olema paras umbes-täpselt 70 cm (+-5) pikale ja ~9500 g lapsele.

2 comments:

Sanrais said...

Nii ülinummi kleidike on ja tsikile sobib imetabaselt ;) Kelmikas värk!

tsunaami said...

Armas! Kahjuks pole kellelegi sellist teha :D