Tuesday, October 07, 2008

Vestike

Seoses gaasihinna tõusu ning küttepuude defitsiidiga on ääretult aktuaalne hakata varakult mõtlema talvistele rõivatükkidele. Külmade ilmade saabudes on kõige olulisem omada ühte mõnusat sooja vesti, mille iga kell ja suurema sõjata lapsele selga saad sokutada. Avarad käeavad tagavad selle, et heal juhul on vest võimalik selga sokutada suisa salaja.

Seljatüki jaoks heegelda 65 kettsilmust; kummalegi esitükile piisab 29st. Mustri tingimuseks on, et heegeldada tuleb 6-ga jaguv arv ning lahutada sellest üks.

Muster:

Oranžiga: heegelda kaks rida kinnissilmustega.

Kolmandal real heegelda üks kinnissilmus, kolm kettsilmust; siis 4 korda hakka heegeldama ühekordset sammast kinnitatuna samasse kohta, kuhu kinnissilmus, aga jäta viimane silm läbi heegeldamata nõelale. Viimase, neljanda samba puhul tõmba viimane silmus kõigist nõelal olevast viiest silmusest korraga läbi. Mina muide heegeldasin 3 ühekordset sammast, sest purupimedana lugesin mustrit valesti. :)

Järgmine rida kinnissilmustega, kus igasse eelmise rea kinnissilmusesse tuleb uus; kettsilmuste aasa sisse aga teha kolm kinnissilmust. Veel kaks rida kinnissilmuseid ning uus nupurida, mille puhul tuleb alustada nelja kinnissilmusega ja alles seejärel asuda kettide ning sammaste kallale.

Korda veelkord motiivi ehk *Kolm rida kinnissilmuseid, nuppudega rida.* /oranži lõpp/

Kollasega: 3 korda tärnidevahelist. /kollase lõpp/

Oranžiga: 3 korda tärnidevahelist. /oranži lõpp/

Kollasega: kolm rida kinnissilmuseid. Neljandal real alustab käeaukudega.

Käeaukude tegemiseks võta kokku igal real:

3 (koonda vahekoht)
4 (koonda nupp)
1
1
0
0
1
0
1 (see peaks olema nuppudega rida)

Üks kord tärnidevaheline ehk motiiv.

Kaelusekaare saamiseks esitükile võta nüüd teisest äärest igal real 1 silmus kokku; 6 rida järjest. Peale seda 1 rida nuppu, 3 kinnissilmuseid ja ongi valmis.

Seljatüki kaeluse jaoks heegelda peale 5ndat nupurida kolm tavaliste kinnissilmusega rida; 6nda nupurea keskelt 15 silma maha heegeldada. Järgmisel real kummaltki poolt 2 silmust vähemaks. Viimased 3 rida tavaliselt kinnissilmustega. Õlaõmbluseks peaks jääma 12 silmust kummalegi poole.

Kokkuheegeldamine: leidsin ükskord hästi ilusa mooduse kokkuheegeldamiseks, aga mingi pisike nõks kippus kogu aeg ununema, st kui mõni aeg hiljem üritasin, siis ei õnnestunud kuidagi. Panen nüüd siia kirja puust ja punaseks, et teinekord ise meelde tuletada.

Paremad pooled vastakuti. Üks silm varda peal. Enda poolt vaadatuna tagumisest tükist lähed heegelnõelaga läbi tagant ettepoole. See on lisasilm vardal. Siis esimesest tükist heegeldad läbi nagu ikka, st eest tahapoole, võtad lõnga (mis jookseb kahe tüki vahel) nõelale läbi esimese tüki silma. Siis vahelt uuesti lõng ja kogu kompotist läbi. St tavaline kinnissilmus, lihtsalt tagumisest tükist võtad ühe silma vahele tagant ettepoole suunaga.

Käise ja kaela ääred: kaared 5 ühekordset sammast, kinnissilmus vahele. Luku äär: kinnissilmused.

Materjaliks lõng Baby (50g=200m, 70% merinos wool ja 30% dralon) tootjalt Titan Wool, värvid: kollane nr 333 ja oranž nr 165. Heegelnõel numbriga 3. 30 cm alt lahti käiv lukk.

Ümbermõõdud: alumine äär 63 cm, kaenla alt ehk rinnaümbermõõt 63 cm. Õla pealt alumise ääreni 34 cm. Kaenla alt alumise ääreni 20 cm. Võiks olla paras nr 80 rõivaid kandvale ja 11 kg lapsele. Aga venib hästi, seega peaks veel pikalt kasutuskõlbulik olema.

1 comment:

Sanrais said...

Ilus ja sobib hästi! Seda vesti sai lähedaltki nähtud, arvasin, et see Sul juba varem tehtud. Tagantjärele mõeldes muidugi, et kui palju varem siis, arvestades kui kiiresti piiga kasvab... aga no see selleks :P